"Twee werelden in één vakantie!"
Home    >    Reisverhalen    >    Papoea Nieuw Guinea en HongKong

Familie van de Meerakker uit Helmond

Papoea Nieuw Guinea en HongKong

Verzorgd door: Nicole en Anne

< Terug naar overzicht

Twee werelden in één vakantie! 

Na heel wat vlieguren, 5 vliegvelden en flink wat vliegtuig-maaltijden, zijn we aangekomen op onze eerste bestemming: Mount Hagen Op Papoea Nieuw Guinea (PNG).Onze chauffeur Paul staat ons al op te wachten,  de koffers dumpen we eerst in ons hotel en hup, meteen door naar het eerste festival dat we gaan bezoeken. Later horen we van Paul dat hij die nacht niet heeft geslapen, vond het zó ontzettend spannend om ons te mogen ontmoeten, witte mensen die helemaal naar PNG komen…
Onderweg doen we de eerste indrukken op, wie ooit in Afrika is geweest herkent dezelfde dingen; langs de kant van de weg kleine stalletjes waar wat gehandeld wordt, veel plastic en rommel op de grond en rondhangende jeugd. Maar toch is PNG anders, vooral de mensen zijn anders, tegen ons vooral heel vriendelijk, blij en dankbaar dat wij hun land komen bezoeken, maar wat zou er gebeuren als wij alléén, zonder Paul, over straat gaan lopen?......geen idee….We horen dat alles en iedereen corrupt is, er heerst veel strijd tussen de verschillende stammen/bevolkingsgroepen onderling. Zo wijst Paul ons op de nieuwe huizen (lees hutten) die er gebouwd worden. Wederopbouw van een dorp omdat het heel normaal is dat bij ruzies tussen de stammen, de dorpen gewoon platgebrand worden. Hotels en overheidsgebouwen zijn voorzien van minimaal 4 meter hoge afrastering en worden zwaar bewaakt door security met wapens en honden. En zo komen we aan bij het Jiwaka festival. Er wordt onderhandeld over het entreegeld, moeilijk want wat vraag je   aan witte mensen? We betalen omgerekend € 5,- voor 2 personen, 2 dagen. Dit is 5 x meer dan een local moet betalen, maar och, daar komen we wel overheen.

 

Als enige blanken tussen de stammen

Als enige blanken lopen we tussen de groepjes van diverse stammen. Het festival is klein maar heel intiem. We kijken onze ogen uit! De Huli Wegman, een stam die hun hele lichaam fantastisch schminken  in de kleuren rood en geel, ze dragen grote zwarte  hoeden die gemaakt zijn van mensen haar. Ik word in het midden van de kring gezet en de gekleurde mannen met veren door hun neus dansen en zingen om mij heen. Een stukje verderop zitten vrouwen op de grond met hoofdtooien en blote borsten. Ze zingen een lied over de liefde, dit gaat gepaard met wilde hoofdbewegingen en gejoel van de mensen uit het dorp die komen kijken.
Weer een stukje verder zien we pik zwart beschilderde mannetjes, ze hebben half kaal geschoren hoofden en dragen alleen een lendendoekje. Ze maken een dansje waarbij ze “hoe-ha” geluiden maken afgewisseld door de hoofdman die op een bamboefluit speelt. We horen dat deze stam 4 dagen  heeft gelopen om dit festival te bereiken.
Wat een ervaring!!
Het Enga festival, dat we een paar dagen later bezoeken, is een stuk drukker. Duizenden mensen bestaand uit heel veel verschillende stammen hebben zich verzameld op een groot terrein. En wij lopen daar als één van de weinige toeristen gewoon tussen door. We worden als VIP behandeld, best raar.

Cultuurshock Hong Kong

Onze PNG trip zit erop en we vliegen via Hong Kong terug naar Amsterdam. We hebben besloten om 4 nachten in Hong Kong te blijven. Dit is even een cultuurshock, maar oh wat een geweldige stad! Bij binnenkomst op onze hotelkamer van het Harbour view hotel op de 31e verdieping roep  ik dan ook een spontane “wauw” uit. Het uitzicht op de haven en Kowloon is adembenemend. Aan de hand van het boekje 100% Hong Kong  maken we een aantal wandelingen. Zo kom je  de meest leuke, mooie en bijzonderste dingen tegen. O.a. Loop het Hopewell Centre binnen en pak de lift naar het restaurant dat op de 64e verdieping zit. Gaaf!! Maar vooral omdat de lift van glas is, aan de buitenkant van de wolkenkrabber hangt en in het restaurant aangekomen, blijkt dit restaurant 360 graden te draaien. Deze stad kent zo veel tegenstellingen; van typisch Chinese straatjes tot de meest chique shopping centers. Je moet deze stad gaan beleven!!

 

Anne en Nicole bedankt voor het regelen van deze vakantie.  Door jullie doortastend handelen, de tips en de brok aan ervaring nemen jullie een stuk regelwerk van ons over waardoor wij ons vooral kunnen richten op de leuke voorbereidingen van onze vakantie.

Geïnteresseerd?

Wil je zelf ook zo’n mooie reis maken?

Onze privacyverklaring is van toepassing.
Je locatie kon niet worden bepaald.
Vul in voor een optimale gebruikservaring van onze website waarbij wij je aan een "Zelfstandig reisgent" koppelen.
In jouw regio zijn meerdere Personal Travel Agents gedetecteerd. Wil je gekoppeld worden aan of ?