Home    >    Actueel    >    50 JAAR BERNINA EXPRESS

Actueel

50 JAAR BERNINA EXPRESS

- Geplaatst op 23 mei 2023

< Terug naar overzicht

Sinds 1973 hebben ongeveer tien miljoen mensen van over de hele wereld genoten van een reis met de legendarische panoramatrein van de Rhätische Bahn, die tot de dag van vandaag niets van zijn fascinatie heeft ingeboet. De Bernina Express combineert natuur, traditie en innovatie als geen andere trein en creëert een van de meest gewilde spoorwegervaringen ter wereld. Een halve eeuw Bernina Express betekent samen een halve eeuw ontroerende geschiedenis.

Uphill...

De Bernina Express rijdt van Chur, St. Moritz naar Tirano – en vice versa. Als je je treinavontuur in Chur begint, zul je al snel zien dat de pittoreske huizen en steegjes van de hoofdstad van Graubünden plaatsmaken voor een heuvelachtig landschap.

Na de schilderachtige dorpjes en trotse kastelen van de Domleschg rijdt de rode trein verder door de diepe Schin-kloof en bereikt via het 85 meter hoge Solisviaduct de ruige rotswanden en wilde bergstromen van het Albula-dal.

Niet ver na het beroemde herkenningspunt van de Rhätische Bahn, het Landwasser-viaduct, verdwijnt de brug kort voor het station van Filisur in een steile rotswand. Ingenieuze constructies en kronkelige tunnels domineren de route naar Preda voordat de trein aan de zuidkant van de Albula-tunnel het prachtige Engadin bereikt. Bekijk het verfijnde St. Moritz terwijl de trein zijn kronkelende route vervolgt door de zuivere berglucht van Engadin en de glorieuze Bernina-gletsjers dichtbij genoeg lijken om aan te raken.

... and southbound

Heel hoog, boven Ospizio Bernina, kan je zeggen dat op 2253 meter het dak van de Rhätische Bahn bereikt wordt. De eindeloze vrijheid van de bergen is hier tastbaar. Problemen vervagen, het drukke stadsleven wordt vergeten en het uitzicht over het turquoise Lago Bianco en het donkere Lej Nair-meer nodigt de bezoeker uit om een tijdje te blijven, simpelweg om te genieten van het verbluffende panorama. Maar de reis gaat verder en de attracties van het zuiden zijn niet zo ver weg. De volgende stop is Alp Grüm, wiens roem bekend staat als het enige Zwitserse hotel en restaurant dat alleen per trein bereikbaar is. Hier domineert de prachtige Palü-gletsjer het uitzicht, de wereld – en de trein – staan eronder stil.

De trein kronkelt verder naar beneden met meer bochten richting de kruidentuin van Puschlav. Niet lang nadat je de koude majesteit van de bergen hebt ervaren, steven je af op een mediterraan klimaat. Als je het Kreisviaduct in Brusio volgt, roll je Tirano met zijn palmbomen binnen. Wil je wat meer van Italië zien en een zuiders gevoel opdoen, dan kun je op de rode Bernina Express-bus stappen die je van Tirano naar Lugano brengt. De finale van de dag is een snelle treinreis van Lugano noordwaarts door de Gotthard Basistunnel, terug naar je startplaats.

Neem voor meer informatie contact op met jouw persoonlijke reisagent. Let op: dit is slechts een selectie van ons totale reisaanbod. The Travel Company biedt het grootste aanbod aan reizen en werkt samen met organisaties in binnen- en buitenland.

Geïnteresseerd in dit item?

Onze privacyverklaring is van toepassing.
Je locatie kon niet worden bepaald.
Vul in voor een optimale gebruikservaring van onze website waarbij wij je aan een "Zelfstandig reisgent" koppelen.
In jouw regio zijn meerdere Personal Travel Agents gedetecteerd. Wil je gekoppeld worden aan of ?