Home    >    Actueel    >    Ontdek de Baltische Staten
Let op: dit is een gearchiveerd item!

Archief

Ontdek de Baltische Staten

Grensloos Genieten - Geplaatst op 18 juni 2019

< Terug naar overzicht

Ietwat verstopt in een uithoek van Europa liggen de Baltische Staten, drie totaal verschillende landen met elk een boeiende historie en een totaal verschillende cultuur. Wie de moeite neemt om Estland, Letland en Litouwen met een bezoek te vereren, zal met een voldaan gevoel huiswaarts keren. 

 

Rijke geschiedenis

De ervaren reisleider Theo Leerintveld van Grensloos Genieten neemt zijn groep in deze tweeweekse reis mee langs alle welbekende bezienswaardigheden van de hoofdsteden Tallinn, Riga en Vilnius. In Estland verblijven we in het gezellige universiteitsstadje Tartu en in Letland bezoeken we Sigulda dat in het hart ligt van het grootste Nationale Park van de Baltische Staten. Ook bezoeken we de unieke landtong van Kuurland en de fascinerende Litouwse plaatsen Klapeida en Kaunas. In tegenstelling tot veel andere reisorganisaties heb je tijdens deze reis meer dan voldoende tijd om de rijke geschiedenis van deze drie landen tot je te nemen. 

Tallinn

Al wandelend naar de sfeervolle oude binnenstad, passeer je vele pittoreske bezienswaardigheden Van de twee kilometer lange stadsmuren tot aan de vele kerken en musea. Deze voormalige Hanzestad is eigenlijk een groot openluchtmuseum van statige koopmanspanden, pakhuizen, 25 torens en andere historische gebouwen. Bezoek ook een van de vele sfeervolle cafes waar Tallinn zo bekend om staat. Vanaf de stadsmuren - die je op eigen gelegenheid kunt beklimmen - heb je een fraai uitzicht over de benedenstad en Toompea, de circa 50 meter hoger gelegen Domberg. Hier woonde eeuwenlang de adel en de geestelijkheid, nu is deze grote stenen puist het geestelijke en politieke centrum van de stad. Hier vind je veel ambassades en de majestueuze Toomkirik, de belangrijkste lutherse kerk van Estland en een drietal prachtige uitzichtspunten over deze prachtige stad.

 

Ook ligt hier de imposante Alexander Nevski-kathedraal. Dit is het belangrijkste godshuis van de vele Russische-orthodoxe gelovigen die Estland ook als hun thuisland zien. De uivormige torenspitsen domineren de skyline van deze levende sprookjesstad waar geen bezoeker zich ooit zal vervelen. Het grootste, mooiste en meest populaire park van Talinn is al sinds 1721 Kadriorg(‘het park van de tsaar’), waar het belangrijkste museum (KUMU) van het land staat en waar het extravagante, barokke Kadriorgpaleis tevens een aanrader is.

Riga

Met bijna 800.000 inwoners is het de grootste stad van de Baltische Landen. Reis met de tram naar de rand van de verkeersvrije oude binnenstad en vanuit daar bewandel je van de ene bezienswaardigheid naar de andere. Riga heeft zoveel moois te bieden dat je hier makkelijk de hele vakantie zou kunnen doorbrengen. De belangrijkste historische gebouwen, kerken en monumenten bevinden zich in de oude binnenstad die in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De wandeling voert onder meer langs de Dom, waar het grootste orgel ter wereld staat. Ook neemt de reisleider de groep mee naar een wijk waar zich nog complete jugendstil huizenblokken bevinden. Verbaas je hier over de vele flora en fauna elementen die zich bevinden op de meest fantastische art nouveau gebouwen. Het kleinschalige museum over deze bijzondere bouwkunst is eveneens een aanrader voor wie meer wil begrijpen over de ornamentele ideeën achter deze extravagante bouwstijl.  Bezoek het schitterende Rundale Paleis bezocht te hebben. Dit barokke en rococo paleis, dat dienst deed als zomerresidentie voor de hertog van Kuurland, werd gebouwd rond 1740 en is ontworpen door de befaamde architect Rastrelli. Deze Italiaan was onder meer ook het genieuze brein achter de Hermitage in St. Petersburg. Bij mooi weer is het een aanrader om één van de vijftien parken, zeven stadsbossen of één van de ruim 150 plantsoenen te bezoeken waarook de locale bevolking graag vertoeft.

Vilnius

Maak uitgebreid kennis met Vilnius. De stad is gelegen aan de rivier de Neris en heeft een grote historische binnenstad met een wirwar van met kasseien geplaveide straatjes. Ook heeft het meer dan veertig kerken. Barok mag dan de overheersende bouwstijl zijn, voor wie goed oplet ziet nog een keur aan andere bouwstijlen in deze geweldige stad. Dat Litouwers de Italianen van Oost-Europa genoemd worden, zie je terug aan het grote aantal terrassen en pleinen dat deze stad herbergt. Alle bekende bezienswaardigheden verkennen we al wandelend, waarbij we uiteraard de restanten van de twee Joodse getto's niet overslaan. Tot aan de Tweede Wereldoorlog bestond Vilnius voor de helft uit joden waardoor het de eervolle benaming kreeg”‘Jeruzalem van het oosten’. Een bezoek aan Vilnius is niet compleet zonder het kleurrijke Uzupis district te hebben bezocht, ooit het drukke onderkomen van de Joodse gemeenschap. Het stadsdeel was na de Tweede Wereldoorlog lange tijd één van de meest verwaarloosde gebieden in de stad en het favoriete werkterrein van dames van lichte zeden, tuig en criminelen. Tegenwoordig is de wijk flink opgeknapt en zijn er kunstgalerijen, restaurants en cafés. Bekend is de wijk echter doordat het een 'onafhankelijke staat' vormt compleet met eigen vlag, grondwet, belastingstelsel, munteenheid, president, eenmansleger en een parlement dat in de kroeg vergadert. Maak ook een excursie naar Trakai, de voormalige hoofdstad (tot 1323) van het groothertogdom van Litouwen. De imposante waterburcht is uiteraard de grote trekpleister van Trakai, al heeft het karakteristieke stadje nog veel meer te bieden.

En verder...

Vergeet niet om wat typisch Baltische souvenirs te kopen! Zoals sieraden van amber, kunstzinnige houtsnijwerken en aandenkens gemaakt van linnen en kant. De stijlvolle winkelstraat Gediminas Avenue en de vele kleine nijverheidsmarkten lenen zich daar uitstekend voor.

 

Wie nog eenmaal alle gruwelijkheden van de vele bezetters van de Baltische Staten op een rijtje wil zetten, raden we aan om een bezoek te brengen aan het centraal gelegen ‘Museum van de slachtoffers van de Genocide’. Ook in deze stad zijn de begraafplaatsen een bezoek waard. 

 

Geïnteresseerd in een bijzondere reis door de Baltische Staten? Neem contact op met jouw reisadviseur!

 

Naar het contactformulier!

 

 

 

Geïnteresseerd in dit item?

Ik ga akkoord met de privacy policy.
The Travel Company maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om zo de beleving van deze website te kunnen optimaliseren.

Akkoord
Meer informatie
Je locatie kon niet worden bepaald.
Vul in voor een optimale gebruikservaring van onze website waarbij wij je aan een "Zelfstandig reisgent" koppelen.
In jouw regio zijn meerdere Personal Travel Agents gedetecteerd. Wil je gekoppeld worden aan of ?