Home    >    Actueel    >    Moskou en St Petersburg
Let op: dit is een gearchiveerd item!

Archief

Moskou en St Petersburg

Bolsjoj Reizen - Geplaatst op 16 september 2019

< Terug naar overzicht

Rusland, een bijzonder land welke je een keer bezocht moet hebben. De steden Moskou en St Petersburg zijn goed met elkaar te combineren.

 

Moskou

Moskou is onmiskenbaar de hoofdstad van een groots land. Het herbergt een overvloed aan prachtige gebouwen en monumenten. De meest bekende bezienswaardigheden zijn natuurlijk het Kremlin dat al eeuwen het centrum van de Russische macht symboliseert en het Rode Plein met de magnifieke Basiliuskathedraal. Ook de indrukwekkende Moskouse metrostations met kroonluchters, beeldhouwwerken, mozaïeken en marmeren vloeren zijn wereldberoemd en mogen niet gemist worden. Maar er is in deze bruisende stad nog zoveel meer te zien...

Moskou

Imposant, rijk en gecultiveerd

De stad is imposant opgezet en de mensen gaan er rijk en gecultiveerd gekleed. Elk zichzelf respecterend Russisch of buitenlands bedrijf heeft er inmiddels een kantoor. Dergelijke investeringen hebben van Moskou in korte tijd het visitekaartje van het nieuwe Rusland gemaakt. Veel gebouwen worden vandaag de dag in hun oude glorie herstelt. Dagenlang zijn handwerklieden druk in de weer met het uitwerken van de kleinste details. Het resultaat is de herbouw van de stad zoals die er grotendeels voor 1917 heeft uitgezien. Zo werd ook de imposante Christus Verlosserkathedraal, die door Stalin in 1931 werd gesloopt, in de jaren negentig herbouwd. 

Moskou

Als in een 19de eeuws schilderij...

Een wandeling over het Rode Plein en de aangrenzende Alexandrovski Sad doet vermoeden dat men langs een 19de eeuws schilderij loopt. Zo snel als mogelijk zal het centrum zich ontdoen van de betonnen kleurloze torenflats uit de communistische tijd. Alleen voor de degelijke architectuur uit de tijd van Stalin, met veel koper en marmer, kunnen de Russen respect opbrengen. De mengeling van 18de en 19de eeuwse architectuur met elementen uit de tijd van Stalin zal van Moskou binnenkort een samenhangend geheel maken. De ambitieuze voormalige burgemeester Yuri Loezjkov heeft zijn stad in 1997, het jaar dat Moskou 850 jaar bestond, een facelift gegeven. De stad is grondig schoongemaakt en veel gebouwen zijn in een fris jasje gestoken.

Een stad van pracht en praal

St. Petersburg

St. Petersburg, ook wel het Venetië van het Noorden genoemd, is een stad van pracht en praal. Het grootste gedeelte van deze stad werd in het water gebouwd. Het netwerk van rivieren, grachten en kanalen dragen bij aan de unieke sfeer van de stad. Honderden fraai versierde bruggen 
verbinden de eilandjes met elkaar. Een rondvaart is zeker de moeite waard. Deze stad herbergt meer dan 90 musea, veelal ondergebracht in prachtige keizerlijke paleizen of andere historische gebouwen.

St. Petersburg

Een rijke cultuur voor iedereen

Twee eeuwen lang, vanaf het moment dat de stad werd gesticht door tsaar Peter, tot aan 1917, was St. Petersburg de hoofdstad van het Russische rijk. Na de Revolutie werd het landsbestuur overgebracht naar Moskou. St. Petersburg laat zich minder dan Moskou leiden door het westerse kapitalisme. De burgers zijn er trots op dat bij hun alles betaalbaar is en zij zich nog bezighouden met andere zaken dan geld verdienen. Dit is zeker waar. Op het gebied van cultuur spant St. Petersburg de kroon. Er is zoveel te zien, dat het moeilijk is een keuze te maken. Ook de klassieke cultuur wordt in St. Petersburg breed gedragen. Jong en oud nemen eraan deel.

St. Petersburg

Een stad van vorsten, adel, schrijvers en dichters

Wie de lokale bevolking wil leren kennen moet naar een van de vele feestelijke paleisconcerten gaan, waar ook kinderen prachtig gekleed gaan in mooie jurken en pakken. Bij uitstek was St. Petersburg een stad van vorsten, adel, schrijvers en dichters. Het is inspirerend iets te lezen van Poesjkin of Dostojevski voor u naar St. Petersburg afreist. St. Petersburg stond de afgelopen jaren extra in de belangstelling. De stad bestond 300 jaar en het was 300 jaar geleden dat tsaar Peter de Grote naar Zaandam kwam.

 

 

Geïnteresseerd?

 

Naar het contactformulier!

 

 

Geïnteresseerd in dit item?

Ik ga akkoord met de privacy policy.
The Travel Company maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om zo de beleving van deze website te kunnen optimaliseren.

Akkoord
Meer informatie
Je locatie kon niet worden bepaald.
Vul in voor een optimale gebruikservaring van onze website waarbij wij je aan een "Zelfstandig reisgent" koppelen.
In jouw regio zijn meerdere Personal Travel Agents gedetecteerd. Wil je gekoppeld worden aan of ?